Tηλεφωνικές παραγγελίες 22210.39313

Οι 3 Μεγαλύτερες Ανησυχίες της Νέας Μητέρας

Οι 3 Μεγαλύτερες Ανησυχίες της Νέας Μητέρας

Τα μωρά δεν γεννιούνται με οδηγίες χρήσης.

Αυτό είναι αλήθεια αλλά ευτυχώς για εμάς έχουμε περισσότερη πληροφορία στα χέρια μας από ποτέ άλλοτε. Μπορούμε να προστατέψουμε εμάς και το βρέφος μας από τους κινδύνους και να μεγαλώσουμε ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Οι 3 μεγαλύτερες ανησυχίες για τις νέες μητέρες είναι:

 1. ο θηλασμός
 2.  η επιλόχειος κατάθλιψη και
 3. το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Ο παρακάτω οδηγός γράφτηκε με πολύ αγάπη για να ενημερώσει τις νέες μαμάδες και όχι για να αντικαταστήσει τη γνώμη του γυναικολόγου ή του παιδιάτρου σας.

 

1. Θηλασμός

Το εάν μία μητέρα θα θελήσει να θηλάσει το μωράκι της θα πρέπει να είναι δική της απόφαση.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες και ιατρικοί εμπειρογνώμονες, συστήνουν το μωράκι σας να τρέφεται αποκλειστικά μέσω θηλασμού, χωρίς να δίνετε στο μωρό σου χυμό, νερό, ή γάλα του εμπορίου, για τους πρώτους 6 μήνες. Μετά τον πρώτο μισό χρόνο μπορείτε να συνδυάσετε το θηλασμό με φρούτα, δημητριακά και λαχανικά.

 

Οφέλη για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για τα βρέφη. Αποτελεί το τέλειο μείγμα βιταμινών και περιέχει διάφορα αντιλοιμώδη στοιχεία και ανοσοκύτταρα, που προστατεύουν το βρέφος από την πρόκληση λοιμώξεων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Για τα περισσότερα μωρά το μητρικό γάλα από μόνο του είναι επαρκές ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες περίπου μέχρι την ηλικία των 6 πρώτων μηνών. Το μητρικό γάλα είναι επίσης πολύ εύπεπτο.

Περιέχει αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτηρίδια και μειώνει τον κίνδυνο του μωρού σας στην απόκτηση άσθματος ή αλλεργιών. Επιπλέον, τα μωρά που αποκλειστικά θηλάζουν για τους πρώτους 6 μήνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στο αυτί, διάρροιες και αναπνευστικές νόσους. Χτίζουν συνολικά πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα θα επισκέφτεστε λιγότερο συχνά τον γιατρό ή κάποιο νοσοκομείο γιατί το μωρό  θα παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα υγείας.

Όταν θηλάζετε έρχεστε πολύ κοντά με το μωρό σου. Η επαφή του δέρματός του με το δικό σας και η συνάντηση των ματιών σας δημιουργούν έναν μοναδικό δεσμό και μία μαγική, σχεδόν ιερή, στιγμή. Το μωράκι σας όχι μόνο δένεται μαζί σας αλλά αισθάνεται και περισσότερο ασφαλές.

Ο θηλασμός συνδέεται με υψηλότερη διανοητική ανάπτυξη στη μετέπειτα παιδική ηλικία του βρέφους, σύμφωνα με μελέτες. Τα μωρά που θηλάζουν σε σχέση με αυτά που δεν θηλάζουν, λαμβάνουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέων μακράς αλύσου (ιδιαίτερα αραχιδονικού και δοκοσαεξανοϊκού οξέος-DHA) τα οποία δεν βρίσκονται στις τροφές των μωρών.

Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υγιές βάρος και χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου. Ο θηλασμός παίζει ρόλο και στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.

 

Οφέλη για τη μαμά

 

Φωτογραφία: seeseehundhund

 

Όταν θηλάζετε καίτε επιπλέον θερμίδες, το οποίο σας βοηθάει να χάσετε βάρος από την εγκυμοσύνη πιο γρήγορα. Απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά τη μήτρα σας να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία της μετά τη γέννα.

Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να μειώσει τον και κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Μέσω του θηλασμού εξοικονομείτε επίσης χρόνο και χρήμα. Το γάλα του εμπορίου, τα μπουκαλάκια και ό,τι άλλο θα χρειαζόταν για να ζεστάνετε το γάλα του μωρού σας, είναι απλά περιττό. Μπορείτε να θηλάζετε με μη μηδενικό κόστος και χωρίς υλικούς περιορισμούς.

Όπως και για το βρέφος, έτσι και για εσάς, η διαδικασία του θηλασμού σάς ηρεμεί και σας δένει περισσότερο με το μωράκι σας.

Για μεγαλύτερη υποστήριξη, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μαξιλάρι θηλασμού για πιο άνετο θηλασμό.

 

2. Επιλόχειος κατάθλιψη 

Κάθε νέα μητέρα έχει ποσοστό περίπου 15% να επηρεαστεί από επιλόχειο κατάθλιψη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τις περισσότερες φορές εντός 30 ημερών από τη γέννηση του μωρού.

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν έχει κάποια συγκεκριμένα αίτια. Όπως και με την κατάθλιψη, η νόσος αυτή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού φυσικών και συναισθηματικών παραγόντων. Τα επίπεδα των ορμονών, κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και μειώνονται δραματικά μετά τη γέννα. Αυτή η απότομη αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου σε συνδυασμό με την κούραση, την αϋπνία και το άγχος που φέρνουν μαζί τους η γέννηση του παιδιού, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των νέων μαμάδων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για μια διαταραχή που οφείλεται στο ότι η νέα μαμά δεν είναι “καλή μητέρα”.

Φωτογραφία: Kat Jayne

 

Μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι χρήσιμο όμως να γνωρίζετε τα συμπτώματα για να μπορείτε να ζητήσετε έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων και της σκέψης.

Διαταραχές στη συμπεριφορά

 • Τρώτε πολύ ή καθόλου
 • Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα
 • Κοιμάστε πάρα πολύ ή έχετε τακτικά εφιάλτες
 • Δεν σας αρέσει να συμμετέχετε σε κοινωνικά γεγονότα
 • Δεν ενδιαφέρεστε για την εμφάνισή σας και για την υγιεινή του σώματός σας
 • Δεν τα βγάζετε πέρα με τις απλές καθημερινές δραστηριότητές σας

 Διαταραχές στα συναισθήματα

 • Φόβος ότι μπορείτε να κάνετε κακό στο μωρό σας
 • Ενοχές και ντροπή
 • Αισθήματα εξάντλησης, «κενού», λύπη
 • Αισθάνεστε συγχυσμένη, πανικοβλημένη και αγχώδης
 • Φοβάστε να μείνετε μόνη ή να βγείτε από το σπίτι
 • Έχετε μόνιμα κακή διάθεση
 • Αισθάνεστε απελπισμένη, ανήμπορη και αβοήθητη

Διαταραχές στη σκέψη

 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Φτωχή μνήμη
 • Αδυναμία λήψης αποφάσεων
 • Αίσθημα απόρριψης από τον σύντροφό σας

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παροδικά και διαρκούν έως λίγες ώρες κάθε φορά. Καθώς περνούν οι μέρες, τα συμπτώματα υποχωρούν και εξαλείφονται σταδιακά μετά από 3-4 εβδομάδες.

Εάν τα συμπτώματα επιμήμουν, οι νέες μαμάδες πρέπει να θυμούνται πως η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί. Οι κύριοι τρόποι αντιμετώπισής της είναι η ψυχολογική υποστήριξη ή η χορήγηση κάποιου ήπιου αντικαταθλιπτικού.

 

3. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου του βρέφους (ΣΑΘΒ) είναι ο ανεξήγητος θάνατος σε μωρά μικρότερα του ενός έτους. Αποκαλείται επίσης και “θάνατος της κούνιας” γιατί συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου του βρέφους χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι η υγεία του μωρού διέτρεχε κάποιον κίνδυνο.

Το ΣΑΘΒ αποτελεί την τρίτη αιτία βρεφικού θανάτου παγκοσμίως, μετά τις γενετικές ανωμαλίες και την πρόωρη γέννηση. 9 στις 10 περιπτώσεις, προκαλείται σε μωρά μεγαλύτερα των 2 μηνών και μικρότερα των 6. Συμβαίνει επίσης πιο συχνά σε αγόρια απ’ ότι σε κορίτσια.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο δημιουργίας συνδρόμου είναι η μικρή ηλικία της μητέρας (κάτω από 20), η χρήση τσιγάρων, αλκοόλ και άλλων τοξικών ουσιών, η πρόωρη γέννηση, τα λίγα κιλά κατά τη γέννηση και το ιστορικό οικογενείας για ΣΑΘΒ.

Τρόποι πρόληψης του ΣΑΘΒ περιλαμβάνουν:

 1. Θέση ύπνου: Προτιμήστε να βάζετε το μωράκι σας να κοιμάται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Η αναπνοή του επηρεάζεται στον ύπνο όταν το πρόσωπο και η κοιλιά του ακουμπούν στο στρώμα του, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν παύσεις στην αναπνοή αλλά και να αναπνεύσει τον αέρα που μόλις εξέπνευσε και να μην οξυγωνωθει όσο θα έπρεπε. Αποφύγετε επίσης να το βάζετε για ύπνο στο πλάι γιατί μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει μπρούμυτα. Το βρέφος μπορεί να τοποθετείται μπρούμυτα, πάνω στην κοιλιά του όταν είναι ξύπνιο και υπό επίβλεψη. Η συγκεκριμένη θέση βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των μυών του λαιμού και των ώμων.
 2. Στρώμα: Προτιμήστε ένα σκληρό και σταθερό στρώμα αντί για ένα μαλακό ή παχύ πάπλωμα και χνουδωτά μαξιλάρια. Καλό είναι να μην αφήνετε μαξιλάρια και πολλά αρκουδάκια στην κούνια γιατί μπορεί να παρεμποδίσουν την αναπνοή του όταν πιέζει το πρόσωπό του σε αυτά στον ύπνο του.
 3. Σκεπάσματα: Για τις κρύες νύχτες, μπορείτε να βάλετε στο μωράκι σας πιτζαμάκια ή μέσα σε ένα σάκο ύπνου. Αποφύγετε καλύμματα, κουβέρτες και σεντόνια που μπορούν να καλύψουν το πρόσωπό του και να εμπλακούν με την την αναπνοή του.
 4.  Κάπνισμα: Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει, προκαλεί και ανωμαλίες στην αναπνευστικής λειτουργία οι οποίες μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στην παθογένεση του ΣΑΘΒ.
 5. Θηλασμός: Ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

 

Photo: Stephanie Pratt

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάριν στην σωστή ενημέρωση των μαμάδων και των μπαμπάδων γύρω από το ΣΑΘΒ, ο αριθμός βρεφών που πεθαίνουν από αυτόν έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι όλες οι νέες μαμάδες μοιράζονται τις ανησυχίες σας και είναι λογικό. Ο,τιδήποτε το καινούργιο και μεγάλο πρόκειται να συμβεί στις ζωές όλων μας, εκτός από ενθουσιασμό, φέρνει μαζί του και λίγο άγχος. Θα πρέπει όμως επίσης να θυμάστε πως η “τέλεια μαμά” στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτό που πραγματικά θέλει το μωρό σας είναι αγάπη και φροντίδα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά-σιγά από μόνα τους.