Tηλεφωνικές παραγγελίες 22210.39313

8+1 λόγοι που κλαίει το μωρό και τι πρέπει να κάνετε!

Μα γιατί κλαίει πάλι το μωρό;

Ο ουρανός είναι μπλε, τα κυπαρίσσια είναι ψηλά και τα μωρά κλαίνε. Κάποια πράγματα σε αυτή ζωή δεν θα αλλάξουν ποτέ, αφού η φύση είναι αυτή που θέτει τους κανόνες.

Οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει την ομιλία και τη γραφή για να μπορούν να επικοινωνούν σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους όμως δεν μπορούν ούτε να γράψουν ούτε να μιλήσουν καλά-καλά, οπότε επιστρατεύονται το μοναδικό μέσο που διαθέτουν: το κλάμα τους.  

Κάποιες φορές τα μωρά κλαίνε επειδή πεινάνε, άλλες γιατί πονάνε και άλλες επειδή φοβούνται. Είναι εξίσου δύσκολο για όλους τους γονείς να ξέρουν γιατί κλαίει το μωράκι, ειδικά για τους νέους μπαμπάδες και μαμάδες. Πώς θα ξέρετε κάθε φορά γιατί κλαίει το μωράκι σας;

Τι προσπαθεί να σας πει;

Αυτοί είναι οι πιο σύνηθες λόγοι για τους οποίους μπορεί το μωρό σας να κλαίει:

 

1. Πείνα

Φωτογραφία: Jens Johnsson

 

Όταν το μωρό σας αρχίζει και κλαίει, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι μήπως πεινάει. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια, θα καταλάβετε πότε πρέπει να το ταΐσετε, προτού αυτό αρχίσει το κλάμα.

Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη πως πρέπει να αφήσετε το μωρό σας να πεινάει, να το απαιτήσει με το κλάμα του, και τότε να φάει. Πλέον καταλαβαίνουμε ότι ένα μωρό δεν χρειάζεται να είναι εκνευρισμένο για να φάει. Αφενός γιατί έρχεται σε κατάσταση άγχους και ανασφάλειας χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, αφετέρου επειδή σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να φάει λαίμαργα, με αποτέλεσμα να καταπίνει συνήθως πολύ αέρα και να του προκαλέσει κολικούς. 

Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και να το προλάβετε πριν βάλει τα κλάματα είναι τα εξής:

 • Κάνει κινήσεις πιπιλίσματος
 • Είναι πιο κινητικό και ανήσυχο απ’ ότι συνήθως
 • Βάζει τα χέρια του στο στόμα του
 • Κάνει ήχους με τα χείλη του
 • Βγάζει έξω τη γλώσσα και γλείφει τα χείλη του
 • Ανασαίνει γρήγορα ή βγάζει αναστεναγμούς

Για την μεγαλύτερη αναπαυτικότητα και της μητέρας και του μωρού κρίνεται αναγκαία η χρήση ενός μαξιλαριού για θηλασμό.

 

Tip: Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την πείνα τους με το να δοκιμάζετε ένα αντανακλαστικό που έχουν μόνο τα μωράκια: Εάν ακουμπήσετε με το δάχτυλό σας το μάγουλό το και αυτό γυρίσει αντανακλαστικά το στόμα του προς το δάχτυλό σας, αυτό είναι καλό σημάδι πως μπορεί να πεινάει.

 

2. Στομαχικά προβλήματα λόγω κολικών ή αερίων

Εάν το μωρό σας έχει προβλήματα με το στομαχάκι του λόγω αερίων ή κολικού, να είστε σίγουροι πως θα σας κάνει να το καταλάβετε!

Για να χαρακτηριστεί ένα μωρό ως κολικό, πρέπει να έχει έντονο κλάμα για 3 ώρες την ημέρα, για 3 μέρες την εβδομάδα και για 3 συνεχείς εβδομάδες. Τα ακριβή αίτια για τους κολικούς παραμένουν άγνωστα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα η λαιμαργία του μωρού, η κατάποση αέρα, η δυσανεξία στη λακτόζη, η δυσκοιλιότητα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ακόμα και εάν το μωράκι σας δεν έχει κολικό, ένας πόνος λόγω αερίων μπορεί να το κάνει πολύ ανήσυχο. Εάν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να το βάλετε με την πλάτη σε ένα κρεβάτι, να πιάσετε τα πόδια του και να κάνετε κυκλικές κινήσεις στον αέρα, σαν σε ποδήλατο.

 

3. Θέλει να ρευτεί

Δεν ρεύονται αναγκαστικά όλα τα μωρά. Παρόλα αυτά, εάν το μωρό σας ξεκινήσει να κλαίει αφού φάει, μπορεί ένα ρέψιμο να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Τα μωρά καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν ή όταν πίνουν γάλα από το μπουκάλι και αυτός ο αέρας μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία εάν δεν βγει. Ορισμένα μωρά ενοχλούνται πολύ από τον αέρα στην κοιλιά τους ενώ κάποια άλλα δεν φαίνονται να ενοχλούνται πολύ από αυτό.

Μία κλασική τεχνική για να βοηθήσετε το μωρό σας να ρευτεί είναι η εξής:

 • Καθίστε ίσια και κρατήστε το μωρό σας στο στήθος σας.
 • Βάλτε το πηγούνι του να ακουμπά στον ώμο σας.
 • Στηρίξτε το μωρό σας με το ένα χέρι ενώ με το άλλο τρίβετε την πλατούλα του.
 • Συνεχίστε αυτήν τη στάση και κίνηση για μερικά λεπτά, μέχρι να ρευτεί.

Εάν το μωρό δεν έχει ρευτεί μέσα σε 10 λεπτά αφού έχει φάει, δεν θα πρέπει να σας απασχολεί ως αιτία κλάματος, αφού θα το είχε ήδη κάνει.

Εάν θηλάζει, το στόμα του εκτός από τη θηλή θα πρέπει να εφαρμόζει και περιμετρικά της για να καταπίνει λιγότερο αέρα.

Εάν πίνει γάλα από το μπιμπερό, η τρύπα της θηλής πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το μωρό σας. Δεν πρέπει να είναι πολύ μικρή, γιατί καταβάλει προσπάθεια για να πιει και καταπίνει αέρα, αλλά ούτε και πολύ μεγάλη γιατί μπορεί να πνιγεί από το γάλα. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε το μπιμπερό είναι να το γυρίσετε ανάποδα και να δείτε εάν το γάλα βγαίνει όπως πρέπει, δηλαδή σταγόνα-σταγόνα.

 

 

4. Χρειάζεται ύπνο

Φωτογραφία: Studio 7042

 

Τα νεογνά και τα βρέφη έως 3 μηνών χρειάζονται ύπνο από 16 μέχρι 20 ώρες τη μέρα. Μεγαλώνοντας, το μωρό χρειάζεται λιγότερο ύπνο:

 • από 3-6 μηνών κοιμούνται 14-18 ώρες
 • από 6-12 μηνών κοιμούνται 12-14 ώρες
 • από 1-3 χρονών κοιμούνται περίπου 10-12 ώρες

Τα μωρό σας πολλές φορές μπορεί να είναι κουρασμένο και να θέλει να κοιμηθεί, αλλά δεν κοιμάται. Θα πρέπει ίσως να του “δείξετε” ότι πρέπει να κοιμηθεί, νανουρίζοντάς το και δημιουργώντας ένα πιο ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθεί.

 

 

5. Θέλει τη σημασία σας

Σε όλους αρέσουν οι αγκαλιές. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πολύ τις θέλουν και τις χρειάζονται τα μωρά που ψάχνουν περισσότερο την επιβεβαίωση και τη σημασία από οποιονδήποτε άλλον.

Τα μωρά θέλουν να βλέπουν το πρόσωπό σας, να ακούνε τη φωνή σας, να νιώθουν το χτύπημα της καρδιάς σας και να μυρίζουν το δέρμα σας. Το κλάμα μπορεί να είναι απλά ένας τρόπος για να τα έχει όλα αυτά.

Μέχρι την ηλικία των 6 με 8 μηνών, δεν υπάρχει “κακομαθημένο μωρό”. Δεν πρόκειται να κάνει κάτι που ξέρει ότι σας ενοχλεί για να πάρει αυτό που θέλει. Σε αυτήν την ηλικία κλαίει ενστικτωδώς. Κάθε φορά που απαντάτε στο κλάμα του μωρού σας, χτίζετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αυξάνετε την αυτοπεποίθησή του.

Φροντίστε να του δίνετε τη σημασία που θέλει όπου και όποτε μπορείτε.

 

 

6. Ζεσταίνεται ή κρυώνει

Το μωρό σας συνήθως κρυώνει όταν του βγάζετε τα ρουχαλάκια του για να του αλλάξετε την πάνα και το καθαρίζετε με ένα δροσερό μωρομάντηλο.

Τα νεογέννητα θελουν να είναι στα ζεστά – αλλά μην το παρακάνετε. Κατά μέσο όρο, θέλουν μία επιπλέον στρώση ρούχου σε σχέση με εσάς. Είναι πιο πιθανό το μωρό να παραπονεθεί εάν ζεσταίνεται παρά εάν κρυώνει.

 

 

7. Βγάζει δοντάκια

 Φωτογραφία: Eddie Kopp

 

Τα πρώτα του δοντάκια ξεκινούν να βγαίνουν τους πρώτους 4 με 7 μήνες.

Σε κάποια βρέφη η οδοντοφυία δεν προκαλεί κανέναν πόνο, ενώ σε άλλα προκαλεί δυσφορία, την οποία μπορείτε να καταλάβετε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Διογκωμένα και κόκκινα ούλα
 • Μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου από το κανονικό
 • Δυσφορία και γκρίνια
 • Ανησυχία, πόνος και κλάμα
 • Δυσκολία στο φαγητό ή και ανορεξία
 • Δυσκολία στον ύπνο

 

 

8. Θέλει περισσότερη ή λιγότερη δράση

Τα μωρά θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο που μόλις ήρθαν. Κάποιες φορές ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να κλαίει είναι να μείνει ενεργό σε σχέση με το περιβάλλον του.

Στη βόλτα σας, τοποθετήστε το στο καροτσάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπει τι γίνεται έξω από αυτό. Κάντε βόλτες στο πάρκο, την παιδική χαρά και τον ζωολογικό κήπο. Κοινωνικοποιηθείτε με άλλους γονείς, μικρότερα παιδιά και μωρά.

Κάποιες άλλες φορές το μωράκι σας μπορεί να θέλει ακριβώς το αντίθετο – λίγη ησυχία. Ο θόρυβος, τα φώτα και οι “πάσες” από αγκαλιά σε αγκαλιά μπορεί να να το κουράσουν. Με το κλάμα του θέλει απλά να πει “Αρκετά με όλα αυτά”!

 

 

9. Δεν αισθάνεται καλά

Εάν είστε σίγουροι ότι οι υπόλοιπες ανάγκες του μωρού σας έχουν καλυφθεί και δεν έχει πραγματικό λόγο να κλαίει, πάρτε του τη θερμοκρασία για να δείτε εάν είναι άρρωστο.

Το κλάμα του μωρού σας όταν είναι άρρωστο πολλές φορές διαφέρει από όταν είναι υγιές. Εάν το κλάμα του δεν μοιάζει με το συνηθισμένο, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και τηλεφωνήστε στον γιατρό σας.

Φωρογραφία: J Carter